Succeshistorie

Pelsdyrfarmen Nordland

Hos Pelsdyrfarmen Nordland, pelsede man i den seneste sæson 65.500 mink, og havde i sæsonen erstattet en 10 år gammel skrabemaskine med en Jasopels skrabeautomat T6.

– Den gamle maskine var blevet en flaskehals, og jeg troede ærlig talt ikke, at vi fik en skrabemaskine, der var bedre. Men jeg blev overrasket, for vi har aldrig fået skrabt vores skind så godt som i år, konstaterer Lars Peter Jensen, driftsleder på Pelsdyrfarmen Nordland.

Han var udstyret med en sund skepsis, inden han kom til at lære den nye maskine at kende.

– Man må sige, at den nye skrabeautomat gør en forskel, og der er store muligheder for at tilpasse maskinen. Alt kan indstilles på skærmen, og man kan variere fx tryk og hastighed og finjustere på rigtig mange parametre, fortæller en begejstret Lars Peter Jensen. Enkelhed og fleksibilitet Trods de mange indstillingsmuligheder virkede maskinen ret simpel ved første indtryk.
– Maskinen er ufattelig nem at gå til. Grundfunktionen fungerer godt, og vi har udnyttet den høje kapacitet til at skrabe ca. 3.100 skind om dagen i perioden, vurderer Lars Peter Jensen. Også stokvaskeren har han været godt tilfreds med.

– Stokvaskeren er virkelig effektiv og giver en nemmere arbejdsgang. Vi skal ikke stå og gnubbe med fx savsmuld. Det betyder, at der nu er tid at skifte arbejdsstilling og se skindene efter for ar eller andre skader, fremhæver Lars Peter Jensen. Enkelheden i maskinen giver mulighed for at flere medarbejdere kan betjene den.

– Maskinen har mange justeringsmuligheder, men man kan sagtens lære en anden mand op i brugen af skraberen. Det er ikke noget problem, fastslår Lars Peter Jensen. Nemmere rulleskift

Jasopels anbefaler, at man skifter skraberuller, når man har skrabt mellem 3.500 og 6.000 skind.

– Vi har valgt at skifte hver anden dag, så der skrabes ca. 6.000 skind imellem rulleskifte. Her er det en kæmpe fordel, at det blot tager tre til fem minutter at skifte ruller, fortæller Lars Peter Jensen.

Hen over sæsonen har han finjusteret på indstillinger og har kunnet eksperimentere med forskellige rullekombinationer og hårdheder.

– Jeg har arbejdet med hårdheden af rullerne, hastigheden påmotoren og på stokhastigheden for at optimere skrabet. Men omvendt kan man sagtens overlade maskinen til en medarbejder, som kører med maskinen, som den står, siger Lars Peter Jensen, der samtidigt bemærker, at de gode minkskind altid er et resultat af et godt teamwork i hele pelseriet.